Co kryje się w składzie mąki orkiszowej?

Co kryje się w składzie mąki orkiszowej?

Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia każdego dnia. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko daje nam siłę i energię, ale również pomaga zapobiegać powstawaniu chorób. Warto więc zadbać o naturalne składniki stosowane w kuchni. Jednym z nich jest mąka orkiszowa, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną. Co warto o niej wiedzieć?

Orkiszowa mąka – dlaczego warto ją wypróbować?

Mąka orkiszowa to rodzaj mąki pszennej otrzymywanej z pszenicy orkisz. Ma ona przyjemny, słodkawy i lekko orzechowy smak, a jednocześnie jest pozbawiona charakterystycznej goryczki. Produkt ten wykorzystywany jest w Europie już od tysięcy lat. Ziarna orkiszu są nieco większe od klasycznych ziarenek pszenicy. Mają też twardszą łuskę, co sprawia, że są bardziej wymagające w procesie mielenia. Co istotne, ekologiczna pszenica orkiszowa nie jest poddawana modyfikacjom genetycznym, co wpływa na jej korzystny profil zdrowotny.

Jakie rodzaje mąki orkiszowej warto poznać?

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje mąki z orkiszu, wśród których znajdują się:

  • Mąka orkiszowa jasna – to oczyszczona mąka z orkiszu, która zawiera mniej wartości odżywczych, jednak znacznie lepiej sprawdza się do wypieku ciast, naleśników, placuszków czy gofrów.
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista – powstaje z mielenia całych ziaren orkiszu. Ma ciemne zabarwienie, wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz substancji oleistych. Doskonale nadaje się do wypieku pieczywa.

Zaskakujące właściwości mąki orkiszowej, które warto poznać

Ziarna pszenicy orkiszowej są bogate w białko i błonnik pokarmowy. Można w nich znaleźć także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo i magnez, a także witaminy z grupy B (szczególnie B3 i B6). Co istotne dla osób źle tolerujących gluten, mąka orkiszowa zawiera go znacznie mniej niż tradycyjna mąka pszenna. Mimo to jego zawartość jest wciąż odpowiednia, aby wyrobić z niej sprężyste ciasto.

W 100 g mąki orkiszowej znajduje się:

  • 330 kcal,
  • 11 g błonnika,
  • 14 g białka,
  • 34% rekomendowanego dziennego spożycia witaminy B3, 10% witaminy B6, 34% magnezu i 24% żelaza*.

*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Mąka orkiszowa 850 jest łatwo trawiona w przewodzie pokarmowym, dlatego nie wywołuje uciążliwych objawów. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest to idealny produkt dla osób borykających się z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz nadciśnieniem. Dodatkowo produkt ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, zapobiegając biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Mąka orkiszowa polecana jest dzieciom i dorosłym, a także osobom znajdującym się na diecie odchudzającej i dbającym o sylwetkę.

Zdrowe alternatywy w kuchni: mąka orkiszowa i jej kulinarne zastosowania

Mąka orkiszowa w większości przypadków może zastępować mąkę pszenną. Mąka orkiszowa jasna idealnie sprawdzi się do wypieku ciast i babeczek, a także naleśników, placków czy gofrów. Z kolei mąka orkiszowa pełnoziarnista to dobry wybór do wypieku chleba i bułek, kiedy zależy nam, aby miały w sobie więcej błonnika pokarmowego. Oba rodzaje mąki kupisz na stronie bee.pl.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij