Wiele mitów narosło wokół picia wody z kranu. Często jeszcze spotyka się opinie, że jest ona niezdrowa, a nawet szkodliwa, a jaka jest prawda? Czy picie nieprzegotowanej wody z kranu jest bezpieczne? Czy można podawać ją gościom restauracji? Spróbujemy wyjaśnić powyższe kwestie, a także powiemy jak wygląda mechanizm uzdatniania wody.
Woda z kranu – pijąc ją jesteś eko!
Jaki jest pierwszy argument osób, które piją wodę z kranu? Generowanie mniejszej ilości plastiku, którego i tak jest już zbyt wiele. Można mówić wiele o recyklingu, jednak prawdą jest, że często niemożliwe jest zagospodarowanie w ten sposób wszystkich produkowanych plastików, a przecież rozkłada się on setki lat. Dlatego zamiast wspierać przemysł wody butelkowanej, lepiej być eko i postawić na wodę z kranu. Trzeba tutaj zaznaczyć, że kranowa woda z wodociągu jest zdrowa i bezpieczna, bowiem jej jakość określa zarówno prawo polskie, jak i dyrektywy unijne. Coraz lepsze procesy uzdatniania wody sprawiają, że jest ona skutecznie oczyszczana z wszelkich osadów, a jednocześnie nie jest pozbawiona cennych minerałów. Tutaj warto przypomnieć, że przegotowywanie wody prowadzi do wytrącania się osadów, tworzących niechciany kamień w czajnikach, które są niczym innym jak cennymi minerałami. Zatem woda przegotowana jest uboższa w składniki mineralne. Argument o brązowej wodzie z kranu może być zasadny, jednak najczęściej taka woda pojawia się okresowo i jest to związane z prowadzonymi pracami naprawczymi czy wytrącaniem się osadów w związku z mniejszą eksploatacją sieci wodociągowej, np. w okresie wakacyjnych wyjazdów. Po prostu trzeba poczekać aż woda nie będzie przebarwiona, choć można zainwestować także w odżelaziacze. Jeśli masz wodę ze studni głębinowej, ze względu na to, że mieszkasz w mniejszej aglomeracji albo na wsi, możesz zlecić badanie wody we własnym zakresie, aby mieć pewność, że jest bezpieczna. Informacje na temat jakości wody uzyskasz w lokalnym zakładzie wodociągowym, a także stacji sanepidu.
Jakie formalności trzeba spełnić, aby podawać gościom wodę z kranu w restauracji?
Już wiesz, że woda z kranu w Polsce jest bezpieczna i zdatna do picia. W przypadku lokali gastronomicznych konieczna jest jednak kontrola sanepidu. Zostanie pobrana próbka wody z kranu i jeśli pozytywnie przejdzie badanie, bez przeszkód będzie można podawać ją gościom. To spora oszczędność, wszak za wodę i tak płacić trzeba, a nie trzeba w tej sytuacji dodatkowo kupować wody butelkowanej. Restauracja może nawet szczycić się, że jest proekologiczna i chwalić owym faktem, co także może przyciągnąć dodatkowych klientów. Bardzo często wodę kranową w ramach dobrego obyczaju podaje się gościom za darmo przed przyniesieniem zamówionych dań.
Jak działa przemysłowa stacja uzdatniania wody?
Dochodzimy do kwestii, która nurtuje wiele osób, czyli tego jak zapewnia się odpowiednią jakość wody. Firmy z różnych branż mogą inwestować w przemysłowe stacje uzdatniania wody. W tym przypadku usuwa się szkodliwe gazy zawarte w wodzie, natlenia ją i filtruje na filtrach wypełnionych złożami wielowarstwowymi. Nie potrzeba stosowania pomp, sprężarek czy dmuchaw. W wodzie studziennej przy użyciu korekty PH lub skorygowania poziomu twardości można zredukować trichloroetyleny czy związki żelaza. Istotne znaczenie w przypadku przemysłowych stacji uzdatniania ma zastosowanie odpowiednich mas filtracyjnych. Stosowane są piaski kwarcowe, rudy manganowe, węgle aktywne czy masy filtracyjne konstruowane. Takie systemy muszą być dopasowane do specyfiki prowadzonej działalności, gdyż inna filtracja konieczna jest dla przemysłu spożywczego, a czego innego oczekuje się w przypadku wykorzystania wody w procesach technologicznych w przemyśle samochodowym, mechanicznym czy chemicznym. Woda zawsze powinna być czysta pod względem mikrobiologicznym i bezpieczna. Osady mogą prowadzić do awarii urządzeń i spadku żywotności maszyn.
Jak poradzić sobie z mikrowłóknami plastiku w wodzie pitnej?
Jeśli chodzi o wodę pitną i podawanie jej gościom, to problemem może okazać się również zawartość mikrowłókien plastiku w wodzie. Jednak można go rozwiązać stosując odpowiednie filtry wyłapujące cząstki plastiku oparte na węglu aktywnym. Dzięki temu ma się pewność, że podaje się gościom wodę czystą, pozbawioną szkodliwych cząstek, a jednocześnie bogatą w minerały.