Jak uniknąć wirusów i bakterii w jedzeniu? 5 sposobów

Produkty spożywcze mimo iż są poddawane regularnym badaniom oraz restrykcyjnym przepisom mogą zawierać w swoim składzie wiele różnych zanieczyszczeń, wirusów oraz bakterii. W jaki sposób ich uniknąć? W niniejszym artykule zostało przedstawionych 5 sposobów.

Sposób 1 – zakup produktów bio

Jak uniknąć wirusów i bakterii w jedzeniu? Rozwiązaniem może być sięgniecie po produkty bio, czyli żywność ekologiczną. Jest ona uprawiana zupełnie inaczej niż standardowe produkty spożywcze, ponieważ nie stosuje się w tym przypadku wielu szkodliwych oprysków, czy zabiegów mających na celu przedłużenie przydatności do spożycia. Wadą może być jednak cena produktów bio, które są z reguły droższe niż zwykła żywność, a także fakt, że niektórzy producenci nadal oferują swoją żywność jako ekologiczną, a w praktyce jest ona zanieczyszczona.

Sposób 2 – mycie produktów w roztworze soli i soku z cytryny

Szkodliwe substancje z żywności można usunąć dzięki domowym sposobom. Jednym z nich jest przygotowanie roztworu z soku z cytryny i soli. Marynata powinna zostać przygotowana w proporcjach 1 litr wody, 2 łyżki soli oraz 1/4 łyżki soku z cytryny. Następnie należy moczyć w niej produkty przez około 2 godziny, co pozwoli pozbyć się m.in. pestycydów. Po tym czasie trzeba umieścić żywność w czystej wodzie na około 2 godziny, dzięki czemu nadmiar soli i soku z cytryny zostanie usunięty.

Sposób 3 – moczenie produktów spożywczych w wodzie mineralnej

Chcąc usunąć wirusy i bakterie z jedzenia można również moczyć produkty w wodzie mineralnej. Tego typu kąpiel powinna trwać około 3 godzin, a po jej zakończeniu wystarczy opłukać żywność pod bieżącą wodą. Sposób sprawdza się zarówno w przypadku mięsa, jak i owoców, czy warzyw.

Sposób 4 – gotowanie

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na usunięcie bakterii i wirusów z jedzenia jest poddanie go obróbce termicznej. Gotowanie pozwala bowiem usunąć aż 99,9% bakterii. Wykorzystać w tym celu można metodę dwukrotnego gotowania, co wymaga po około 10 minutach wymiany wody na nową.

Sposób 5 – usuwanie zanieczyszczeń przy użyciu myjki do żywności

Jak skutecznie usunąć bakterie i wirusy z jedzenia? Jednym z najprostszych sposobów jest użycie myjki do żywności. Tego typu sprzęt jest bowiem prosty w użyciu oraz szybko usuwa różnego rodzaju zanieczyszczenia. Myjka do żywności radzi sobie bowiem zarówno z zanieczyszczeniami stałymi, jajami pasożytów, pyłami (również poniżej 2,5pm), czy metalami ciężkimi, jak i pestycydami, substancjami chemicznymi i glifosatem. Oczywiście usuwa także bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, co pozwala pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. W tym miejscu należy podkreślić, że myjka doskonale sprawdza się w przypadku usuwania zanieczyszczeń z warzyw, owoców oraz mięs, a szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć na stronie: https://www.milerd.pl/.

Podsumowując należy stwierdzić, że usunięcie bakterii i wirusów z jedzenia to czynność, która pozytywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Można to zrobić na wiele sposobów, co pozwala dopasować rozwiązanie do własnych potrzeb oraz możliwości.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij