Produkty spożywcze mimo iż są poddawane regularnym badaniom oraz restrykcyjnym przepisom mogą zawierać w swoim składzie wiele różnych zanieczyszczeń, wirusów oraz bakterii. W jaki sposób ich uniknąć? W niniejszym artykule zostało przedstawionych 5 sposobów.
Sposób 1 – zakup produktów bio
Jak uniknąć wirusów i bakterii w jedzeniu? Rozwiązaniem może być sięgniecie po produkty bio, czyli żywność ekologiczną. Jest ona uprawiana zupełnie inaczej niż standardowe produkty spożywcze, ponieważ nie stosuje się w tym przypadku wielu szkodliwych oprysków, czy zabiegów mających na celu przedłużenie przydatności do spożycia. Wadą może być jednak cena produktów bio, które są z reguły droższe niż zwykła żywność, a także fakt, że niektórzy producenci nadal oferują swoją żywność jako ekologiczną, a w praktyce jest ona zanieczyszczona.
Sposób 2 – mycie produktów w roztworze soli i soku z cytryny
Szkodliwe substancje z żywności można usunąć dzięki domowym sposobom. Jednym z nich jest przygotowanie roztworu z soku z cytryny i soli. Marynata powinna zostać przygotowana w proporcjach 1 litr wody, 2 łyżki soli oraz 1/4 łyżki soku z cytryny. Następnie należy moczyć w niej produkty przez około 2 godziny, co pozwoli pozbyć się m.in. pestycydów. Po tym czasie trzeba umieścić żywność w czystej wodzie na około 2 godziny, dzięki czemu nadmiar soli i soku z cytryny zostanie usunięty.
Sposób 3 – moczenie produktów spożywczych w wodzie mineralnej
Chcąc usunąć wirusy i bakterie z jedzenia można również moczyć produkty w wodzie mineralnej. Tego typu kąpiel powinna trwać około 3 godzin, a po jej zakończeniu wystarczy opłukać żywność pod bieżącą wodą. Sposób sprawdza się zarówno w przypadku mięsa, jak i owoców, czy warzyw.
Sposób 4 – gotowanie
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na usunięcie bakterii i wirusów z jedzenia jest poddanie go obróbce termicznej. Gotowanie pozwala bowiem usunąć aż 99,9% bakterii. Wykorzystać w tym celu można metodę dwukrotnego gotowania, co wymaga po około 10 minutach wymiany wody na nową.
Sposób 5 – usuwanie zanieczyszczeń przy użyciu myjki do żywności
Jak skutecznie usunąć bakterie i wirusy z jedzenia? Jednym z najprostszych sposobów jest użycie myjki do żywności. Tego typu sprzęt jest bowiem prosty w użyciu oraz szybko usuwa różnego rodzaju zanieczyszczenia. Myjka do żywności radzi sobie bowiem zarówno z zanieczyszczeniami stałymi, jajami pasożytów, pyłami (również poniżej 2,5pm), czy metalami ciężkimi, jak i pestycydami, substancjami chemicznymi i glifosatem. Oczywiście usuwa także bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, co pozwala pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. W tym miejscu należy podkreślić, że myjka doskonale sprawdza się w przypadku usuwania zanieczyszczeń z warzyw, owoców oraz mięs, a szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć na stronie: https://www.milerd.pl/.
Podsumowując należy stwierdzić, że usunięcie bakterii i wirusów z jedzenia to czynność, która pozytywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Można to zrobić na wiele sposobów, co pozwala dopasować rozwiązanie do własnych potrzeb oraz możliwości.