Jak wyposażyć restauracyjną kuchnię

Jak wyposażyć restauracyjną kuchnię?

Prowadząc restaurację bądź punkt gastronomiczny, należy kupić profesjonalne urządzenia AGD. Zwykłe kuchenki przeznaczone do użytku domowego nie sprawdzą się w miejscach, gdzie sprzęt musi być bardzo wydajny. Dlatego każde pomieszczenie (kuchnia, chłodnie, magazyn) muszą być wyposażone w sprzęt posiadający odpowiednie atesty i certyfikaty. Jak wybrać sprzęt kuchenny do restauracji?

  1. Profesjonalny sprzęt AGD
  2. Drobny sprzęt kuchenny

Profesjonalny sprzęt AGD

Przygotowanie posiłków w restauracji musi odbywać się zgodnie ze wszystkimi zasadami BHP. Pomagają w tym profesjonalne sprzęty o odpowiedniej mocy i wydajności. Podczas gotowania potrzebne będą sprzęty umożliwiające obróbkę cieplną produktów spożywczych. Mogą to być: specjalne ciągi grzewcze, piece konwekcyjno-parowe, grille, patelnie, kuchenki gazowe bądź elektryczne. Zwykła kuchenka nie sprawdzi się podczas ciągłej eksploatacji sprzętu. Dlatego właściciele dużych restauracji, firm kateringowych, czy mniejszych punktów gastronomicznych muszą zainwestować w profesjonalny sprzęt odpowiedniej jakości. Podstawą poprawnego funkcjonowania każdego zakładu gastronomicznego są niezawodne urządzenia najwyższej jakości. Znajdziemy je na stronie https://gastromix.pl/. Doświadczeni szefowie kuchni polecają w szczególności piece konwekcyjno-parowe. Te wysokiej klasy urządzenia są wzbogacone o funkcje naparowywania. Dzięki temu można piec i gotować w zdrowy sposób. Firmy kateringowe mogą być zainteresowane profesjonalnymi bufetami, na których można podać ciepłe przekąski w różnych miejscach: w hotelach podczas konferencji czy w sali wynajętej na imprezę firmową. 

Drobny sprzęt kuchenny

Gotowanie to sztuka. Aby stworzyć idealne danie, oprócz świeżych składników, potrzebne są także wysokiej klasy akcesoria kuchenne. W każdej restauracyjnej kuchni muszą znaleźć się: 

  • komplet profesjonalnych i ostrych  noży,
  • naczynia o różnej wielkości i przeznaczeniu,
  • patelnie, 
  • różnego rodzaju pojemniki,
  • sitka,
  • miski,
  • dyspensery do sosów,
  • brytfanny,
  • miarki.

To tylko niektóre przyrządy ułatwiające pracę podczas przyrządzania posiłków z restauracyjnego menu. Wszystkie te produkty oferuje firma Stalgast. Wszystkie akcesoria kuchenne powinny odznaczać się wysoką jakością. Zwróćmy przede wszystkim na materiały, z jakich wykonane są rondle, sitka oraz oraz ostrza noży. Warto zainwestować w akcesoria ze stali nierdzewnej, które posłużą nam przez wiele lat. Pamiętajmy również, że w restauracjach sprzęty są o wiele bardziej eksploatowane niż w domowym zaciszu. 

 

 

 

undefined

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij