Żeliwo jest materiałem, który do gotowania używany jest od bardzo dawna. Wiele tradycyjnych naczyń wykonanych jest właśnie z niego. Nie dzieje się tak bez powodu. Żeliwo bardzo łatwo kumuluje ciepło, przechowuje je i oddaje do przyrządzanego z jego udziałem pożywienia. Naczynia z niego wykonane pozwalają przede wszystkim na smażenie w stałej temperaturze, bez przywierania i przypalania. Płyty żeliwne z odpowiednio profilowaną powierzchnią pozwalają również na osiągnięcie bardzo podobnego efektu, jak na grillu.

Patelnie żeliwne


Jedną z najczęściej wykorzystywanych form płyt żeliwnych, są wykonane z tego materiału patelnie. Mają one bardzo grube dno, dzięki czemu ciepło rozchodzi się w nich równomiernie i jest w pewnym stopniu kumulowane. Patelnie takie najczęściej mają ryflowane dno i pozwalają na osiągnięcie podobnego efektu, jak klasyczne grillowanie. Patelnie takie znaleźć można w praktycznie każdej restauracji. Grilluje się na nich najczęściej różnego rodzaju mięsa, ale mogą służyć również do grillowania warzyw. Patelnie te mają jeszcze jedną, wyróżniającą je zaletę. Są bardzo łatwe w utrzymaniu. Patelnia taka może być po prostu wyszorowana wodą z płynem do mycia naczyń i po wysuszeniu jest jak nowa.

Płyty żeliwne – elektryczne, gazowe i tradycyjne

Płyta żeliwna może być jednak również kuchennym urządzeniem wyposażonym we własne źródło ciepła. Najczęściej płyt takie zasilane są elektrycznie. Takie rozwiązanie ma kilka zasadniczych zalet. Po pierwsze, pozwala na bardzo łatwe regulowanie temperatury. Oprócz tego, takie płyty mają znacznie większy rozmiar niż tradycyjna, żeliwna patelnia, dzięki czemu można przyrządzać na nich więcej jedzenia jednocześnie. W handlu dostępne są płyt o gładkiej powierzchni, które służą głównie do smażenia, a także płyty ryflowane, których zadaniem jest przede wszystkim grillowanie. Niektóre modele urządzeń mogą mieć możliwość ściągnięcia samej żeliwnej płyty, co znacznie ułatwia czyszczenie. Urządzenia zasilane gazem mogą być używane również wszędzie tam, gdzie brak jest dostępu do energii elektrycznej. Ich wadą jest jednak nieco wyższa cena. Spotkać można też jeszcze płyty żeliwne klasyczne, które ustawia się na ogniu, a wykorzystuje podobnie jak patelnie.

Czy żeliwo jest materiałem zdrowym?

Warto zadać sobie pytanie o to, czy żeliwo jest materiałem bezpiecznym. Dotychczasowa wiedza na ten temat pozwala stwierdzić, że tak. To bardzo ważne biorąc pod uwagę fakt, że produkcja tego rodzaju stopu jest tania i nie wymaga technologicznego zaawansowania. Ma ono jednak jeszcze jedną, wartą wspomnienia cechę. W czasie gotowania część żelaza zawsze dostaje się do jedzenia, a z nim do organizmu. Używanie żeliwnych naczyń pozwala na łatwe uzupełnienie jego poziomu.

undefined

ZOSTAW ODPOWIEDŹ