Wyciąg czy pochłaniacz – wybieramy okap kuchenny!

Wyciąg czy pochłaniacz – wybieramy okap kuchenny!

Nie ulega wątpliwości, że okap to urządzenie niezbędne w każdej kuchni. Na rynku możemy spotkać się z jego 3 rodzajami: wyciągami, pochłaniaczami oraz urządzeniami, które łączą w sobie ich właściwości. Zobacz, co warto o nich wiedzieć i który z nich wybrać!

Wyciąg a pochłaniacz – różnice

Zastanawiasz się nad tym, czy różni się wyciąg od pochłaniacza? Wyciąg to urządzenie pracujące w obiegu otwartym. Wymaga więc podłączenia do osobnego przewodu kominowego, który umożliwia odprowadzanie powietrza z pomieszczenia na zewnątrz budynku. Pochłaniacz natomiast jest przystosowany do pracy w obiegu zamkniętym, nie trzeba go zatem podłączać do komina. Polega to na tym, że powietrze przepływa przez specjalny filtr i w ten sposób się oczyszcza.

Warto wspomnieć o tym, że nowoczesne okapy kuchenne mogą być wykorzystywane zarówno w roli wyciągu, jak i pochłaniacza. W tym drugim przypadku konieczne jest jednak wyposażenie go w filtr węglowy.

wyciag-czy-pochlaniacz-–-wybieramy-okap-kuchenny-3

Zalety i wady pochłaniacza w kuchni

Po urządzenie z funkcją pochłaniacza sięgasz najczęściej wtedy, gdy w Twojej kuchni nie ma możliwości podpięcia go do systemu wentylacyjnego – najczęściej w małych kuchniach w budynkach wielorodzinnych. Na korzyść tego rozwiązania przemawia także wyjątkowo prosta instalacja – wystarczy jedynie przymocować go w wybranym miejscu i podłączyć do prądu.

Tego rodzaju okap kuchenny niestety nie jest do końca skuteczny. Powietrze nie jest zupełnie wymieniane, jak w przypadku wyciągu, lecz jedynie oczyszczane przy użyciu specjalnych filtrów. W ten sposób możesz pozbyć się uciążliwych zapachów czy tłustych cząsteczek z powietrza – zostaną zatrzymane na filtrach. Musisz tylko pamiętać o ich regularnej wymianie lub czyszczeniu. Do wyboru masz 2 rodzaje filtrów:

– filtry metalowe – najczęściej wykonuje się je z aluminium lub stali. Wyglądem przypominają gęstą siatkę. Ich zadanie polega na wychwytywaniu z powietrza drobnych cząsteczek tłuszczu. Filtry metalowe są przeznaczone do wielokrotnego użytku – można łatwo zetrzeć z nich zabrudzenia zwilżoną ściereczką lub nawet umyć je w zmywarce,

– filtry węglowe – wkład z węgla aktywnego, który neutralizuje zapachy powstające podczas gotowania. Filtry węglowe dość szybko się zużywają, dlatego też trzeba je wymieniać. Najtańsze modele mogą się zużyć już po 2-3 miesiącach, te droższe mogą z kolei posłużyć nawet przez rok.

wyciag-czy-pochlaniacz-–-wybieramy-okap-kuchenny

Okap kuchenny z wyciągiem – czym się cechuje?

O tym, że chcesz zamontować w kuchni okap z funkcją wyciągu, powinieneś wiedzieć już na etapie projektowania pomieszczenia. Urządzenie wymaga bowiem podłączenia do kanału wywiewnego. Najlepiej, jeśli we wnętrzu znajdują się 2 kratki wentylacyjne – wtedy jedną z nich podłączysz z okapem, a druga będzie dalej spełniać swoją podstawową funkcję.

Pamiętaj jednak o tym, żeby nie podłączać okapu kuchennego z wyciągiem do przewodów wentylacji mechanicznej – niezależnie od tego, czy jest wyposażona w odzysk ciepła czy też nie. W ten sposób możesz jedynie zabrudzić kanały czy wymiennik ciepła, gdyż nie można tam zamontować żadnego filtra.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij