Jak wyposażyć restauracyjną kuchnię

Jak wyposażyć restauracyjną kuchnię?

Prowadząc restaurację bądź punkt gastronomiczny, należy kupić profesjonalne urządzenia AGD. Zwykłe kuchenki przeznaczone do użytku domowego nie sprawdzą się w miejscach, gdzie sprzęt musi być bardzo wydajny. Dlatego każde pomieszczenie (kuchnia, chłodnie, magazyn) muszą być wyposażone w sprzęt posiadający odpowiednie atesty i certyfikaty. Jak wybrać sprzęt kuchenny do restauracji?

  1. Profesjonalny sprzęt AGD
  2. Drobny sprzęt kuchenny

Profesjonalny sprzęt AGD

Przygotowanie posiłków w restauracji musi odbywać się zgodnie ze wszystkimi zasadami BHP. Pomagają w tym profesjonalne sprzęty o odpowiedniej mocy i wydajności. Podczas gotowania potrzebne będą sprzęty umożliwiające obróbkę cieplną produktów spożywczych. Mogą to być: specjalne ciągi grzewcze, piece konwekcyjno-parowe, grille, patelnie, kuchenki gazowe bądź elektryczne. Zwykła kuchenka nie sprawdzi się podczas ciągłej eksploatacji sprzętu. Dlatego właściciele dużych restauracji, firm kateringowych, czy mniejszych punktów gastronomicznych muszą zainwestować w profesjonalny sprzęt odpowiedniej jakości. Podstawą poprawnego funkcjonowania każdego zakładu gastronomicznego są niezawodne urządzenia najwyższej jakości. Znajdziemy je na stronie https://gastromix.pl/. Doświadczeni szefowie kuchni polecają w szczególności piece konwekcyjno-parowe. Te wysokiej klasy urządzenia są wzbogacone o funkcje naparowywania. Dzięki temu można piec i gotować w zdrowy sposób. Firmy kateringowe mogą być zainteresowane profesjonalnymi bufetami, na których można podać ciepłe przekąski w różnych miejscach: w hotelach podczas konferencji czy w sali wynajętej na imprezę firmową. 

Drobny sprzęt kuchenny

Gotowanie to sztuka. Aby stworzyć idealne danie, oprócz świeżych składników, potrzebne są także wysokiej klasy akcesoria kuchenne. W każdej restauracyjnej kuchni muszą znaleźć się: 

  • komplet profesjonalnych i ostrych  noży,
  • naczynia o różnej wielkości i przeznaczeniu,
  • patelnie, 
  • różnego rodzaju pojemniki,
  • sitka,
  • miski,
  • dyspensery do sosów,
  • brytfanny,
  • miarki.

To tylko niektóre przyrządy ułatwiające pracę podczas przyrządzania posiłków z restauracyjnego menu. Wszystkie te produkty oferuje firma Stalgast. Wszystkie akcesoria kuchenne powinny odznaczać się wysoką jakością. Zwróćmy przede wszystkim na materiały, z jakich wykonane są rondle, sitka oraz oraz ostrza noży. Warto zainwestować w akcesoria ze stali nierdzewnej, które posłużą nam przez wiele lat. Pamiętajmy również, że w restauracjach sprzęty są o wiele bardziej eksploatowane niż w domowym zaciszu. 

 

 

 

undefined

Agnieszka Kaczmarek

Agnieszka Kaczmarek

Redaktorka z ponad 10-letnim doświadczeniem w branży medialnej. Specjalizuje się w tworzeniu treści o tematyce budowlanej i remontowej. Jej pasją jest dzielenie się praktyczną wiedzą z czytelnikami.

Artykuły: 591

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *