Obornik pod warzywa - jaki będzie najlepszy dla naszych upraw

Obornik pod warzywa – jaki będzie najlepszy dla naszych upraw

Obornik jest nawozem organicznym, ponieważ składa się z odchodów zwierząt gospodarczych i ściółki. Jeśli chcemy zasilić glebę i rośliny w niezbędne mikroelementy , to obornik jest bardzo dobrym, naturalnym rozwiązaniem. Jak wiemy – dookoła nas jest pełno chemii, sztucznych dodatków w pożywieniu, rośliny są traktowane silnymi środkami, by ładnie się prezentować na półkach sklepowych i dłużej zachować przydatność do spożycia. Zastosowanie obornika zwierzęcego jest alternatywą dla tego typu działań. Możemy się cieszyć zdrowymi, dorodnymi warzywami w ogródku – bez chemii.

Podstawowymi pierwiastkami chemicznymi w oborniku są azot, fosfor i potas. Są tam także drogocenne mikroelementy, jak: : miedź, magnez, bor, siarka, żelazo oraz wapń. Dodatkowo pożyteczne mikroorganizmy i bakterie – odbudowują naszą glebę i sprawiają, że jest ona bardziej żyzna.

Jaki obornik wybrać do uprawy naszych warzyw? Dowiedz się, który będzie najlepszy.

1. Obornik koński

Stosuje się go przede wszystkim na glebach mokrych, ciężkich i gliniastych. Sprawdzi się także na ziemiach lekkich. Obornik koński szybko nagrzewa glebę i spulchnia ziemię, co jest jego szczególną zaletą. Jest najmniej bogaty w sód, za to zawiera dużo azotu.

Będzie idealny pod  uprawę grochu, buraków, selera, ziemniaków, pora, a także marchwi. Obornik koński będzie też dobry do użycia w rozsadach.

2. Obornik bydlęcy

Sprawdza się głównie na ziemiach piaszczystych, gdzie deszcze łatwo wypłukują cenne składniki odżywcze. Obornik bydlęcy zatrzymuje wodę oraz makro i mikroelementy w glebie. Zawiera w swoim składzie głównie azot, fosfor i magnez, jednak stężenie tych pierwiastków jest w nim mniejsze niż w nawozach z trzody chlewnej czy obornika kurzego. Obornik bydlęcy odkwasza glebę ze względu na swój odczyn zasadowy (7,5 pH).

Nawóz bydlęcy będzie dobry pod uprawę kalarepy, brukwi, jarmużu, kapusty, szparagów, a także grochu. Jest używany też do nawożenia roślin ozdobnych i trawników.

3. Obornik świński

Najczęściej jest wykorzystywany na glebach piaszczystych, które szybko się nagrzewają. Nawóz świński jest zasobny w azot oraz fosfor.  Zawiera najwięcej potasu, a wapnia najmniej w porównaniu do innych oborników zwierzęcych.

Nawozem świńskim najlepiej użyźniać ziemię pod cebulę, kalafior, kapustę, szpinak , a także buraki.

4. Obornik kurzy

Nawóz kurzy jest najbardziej skoncentrowany i bogaty w składniki pokarmowe, dlatego należy stosować go roztropnie. Należy go wcześniej rozcieńczyć, żeby gleba nie była zbyt zasolona. Jeśli tego nie zrobimy, rośliny wzejdą późno i mogą pojawić się problemy z ich prawidłowym wzrostem.

Obornik kurzy zawiera ponad trzy razy więcej azotu niż obornik świński czy bydlęcy, dlatego ważne, by go rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:10. Bez rozcieńczenia mogłoby dojść do przenawożenia warzyw w ogrodzie.

Jak widzimy mamy dość spory wybór oborników organicznych. Wszystko jest zależne od rodzaju gleby, terenu oraz warzyw jakie mamy lub chcemy mieć w naszej uprawie. Dopiero po przeanalizowaniu i ocenie tych parametrów, możemy dobrać odpowiedni dla upraw obornik.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij